Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladá Boleslav. Časy dávno, ale i nedávno minulé.

29. 1. 2010

Mladá Boleslav. Časy dávno, ale i nedávno minulé.

 

   Zakládám zde novou rubriku, kde předkládám, historické zobrazení města Mladé Boleslavi. Najdete tu materiály všeho druhu, různých kvalit, známých i neznámých autorů, ale i moje práce. Tak jak budu postupně získávat další, bude se to zde rozšiřovat. Zároveň tím plním slib své mladší dceři Ivě, která má těchto pohledů již docela slušnou sbírku.

 

Jak jsem se k této zálibě dostal?

 

   Začalo to vlastně tím, že se mě dostalo pod ruce, pár starých pohledů, které jsem měl kamarádovi okopírovat pro jeho nabídkovou kolekci na nějakou burzu. Při prohlídce pohledů jsem zjistil, že mají magickou moc vtáhnout člověka do nabízené scenerie. Ono když se člověk do těch obrázků zadívá, tak zjistí, že jsou mu ta místa důvěrně známá. Přesto ,že ve skutečnosti již je dávno všechno jinak a snad právě proto, „uletí“ člověk v myšlenkách do minula a sní si o poklidných časech našich předků.

 

   Přemýšlel jsem, co asi v nás vyvolává ten pocit klidu a bezpečí i když víme, že to tak růžové nebylo? Snad to, že nikde nejsou vidět davy spěchajících lidí, proudy smrdících aut. Všude je spousta prostoru, v ulicích chybí tisíce zaparkovaných vozidel. Při pohledu na obrázek se v žádném případě člověku nevybaví hluk města, troubení, rámus a stresující spěch dnešní doby.

 

 Obrázky mně tak zaujaly, že jsem se rozeběhl po archivech, muzeích výstavách ale i hradech a zámcích, po kamarádech. Pokud to šlo, obrázky jsem si zapůjčil a skenoval, pokud ne snažil jsem se obrázky ofotit. Některé podmínky byly všelijaké, je to na kvalitě vidět, ale tady přeci zdaleka nejde o kvalitu, ale o vypovídající hodnotu. Tak se stalo, že jsem nashromáždil tolik obrázků, že to už stojí za to,  vám to tu nabídnout  k zhlédnutí. (Obrázky mám pouze v elektronické podobě!)

 

   Začal jsem se kolem sebe více koukat a o to více si všímat jak se to okolo nás rychle mění. No a když si vzpomenu na svůj pocit z obrázků minulých, začal jsem ty dnešní  změny fotit s tím, že tím udělám radost tomu kdo přijde po mně. Fotografie mají různou kvalitu, jsou foceny, tím co bylo po ruce, několika druhy digitálů, mbilem. Znovu říkám, zde nejde o kdovíjakou kvalitu ale o vypovídající hodnotu.

 

   Do začátku zde vkládám  něco z historie Mladé Boleslavi, pár zajímavých článků,  odkazů a webů , a na Rajče.cz jsem vložil pohledy , fotografie a rytiny města a širšího okolí.

.

  Historické vyobrazení a  pohledy města Mladá Boleslav 

  Historické vyobrazení  M.Boleslavi, Debře, Radouče a okolí

  Historické vyobrazení a  pohledy města Mladá Boleslav - druhá

část mého elektronického archivu.

  Historické vyobrazení a    pohledy širšího okolí Mladé Boleslavi

  Procházka od Kosmonos do středu města M. Boleslav v r.1944

  Zde najdete množstí      dalších fotografií z M. Boleslavi  a okolí

další dávka pohlednic     Pohlednice nejen MB ale i celé CZ i více !!!

                                -- . --

Co připravuji?

 (upozornění, kliknutím na podtržené se přímo přenesete na dané téma).Budu to postupně doplňovat.

 

 

 

  Povídání a obrázky o zahajovací slavnosti ke stavbě na Slovance, o zahloubení železniční tratě na Slovance, o již neexistujícím nádraží M. Boleslav město a bývalém  autobusovém  nádraží a jeho provisorní náhradě, změny v Jaselské ulici, stavba vysoké školy u Konviktu a co tam bylo před tím, stavba Bondy-centra,  stavba silnice D38, stavba v prostoru bývalé Mototechny ale i jiné méně sledované věci, jako je přestavba fabrické 6. brány, likvidace druhého továrního komínu, zástavba v prostoru bývalých kasáren u soudu, zašlá sláva lázní Boží voda a další. 

Zde najdete různá panoramatická zobrazení M. Boleslavi, stačí si jen vybrat. Dejte si to na celé okno a využijte nabízených  "šipek"! Přednastavil jsem nedávno zmizelý parčík , u Železné ulice, pod věží staré radnice.

Boleslavské přehmaty.

 Ne vždy se všechno povede a ne vždy je všechno dobře. V roce 2005 se staly dvě věci, které mne nenadchnuly. Bohužel, vše co jsem pro to byl schopen podniknout, pouze věci zdokumentovat. Popisky najdete občas pod fotografiemi

 

Staré mladoboleslavské hřbitovy.

  Kde jinde hledat historii než na hřbitovech. Kdysi měla Boleslav hřbitov za městem u kostela sv. Havla. Čas hřbitov zrušil a zahnal jej dál od hradeb města , která se rychle rozrůstalo. I dnešní "Starý hřbitov" se dávno ocitl  ve středu města a dokonce i "Nový hřbitov " je už taky začleněn  ve městě. Ale oba staré hřbitovi mají svůj nenapodobitelný půvab a opravdu je tu co obdivovat. Tudy skutečně šla historie a čas tu zanechal po sobě zajímavé stopy. Pojďte se tam podívat za zvláštním klidem a zavzpomínat. 

 

Boleslavské věže.

   Pravda, nejsme město stověžaté, ale nějaká ta věžička se tu taky najde a jejich důstojnost se táhne do prastaré historie. Už na dobových rytinách jsou tyto věže výraznou dominantou. Věže jsou vždy pro každé město krásnou ozdobou. Na každý pád, kdo to chce vidět, tak si vždy dokáže pohladit zrakem krásnou siluetu našeho města a když si umí vybrat ve správný čas správné místo je odměněn úžasným panoramatem. Na důkaz vám tu nabízím, možná pár neobvyklých pohledů na naše město.

 

   Radniční věž slouží též jako stálá vyhlídková věž na rozhraní Českého Ráje a Polabské nížiny. Pohledy z věže.