Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žďár u Doks - vesnická památková rezervace

19. 7. 2011

Žďár u Doks - vesnická památková rezervace

    Kokořínsko, severozápadní část, obec Žďár, nedaleko města Doks, najdete něco jako okno do minulosti. Tuto vesničku znám. Navštívil jsem ji několikrát, ale bylo to kdysi před desíti roky. Mám ji zafixovanou, jako odumírající nehezkou obec s polorozpadlými a opuštěnými roubenkami. Asi by to bylo zbytečné, abych se tu o tom rozepisoval, udělali to za mne a výstižně na webu jiní.

      Cituji z tohoto webu: ….Naše putování začne na severovýchodě Kokořínska ve Žďáru. Buďte však připraveni na kulturní šok, který vám způsobí příchod do obce. Omlácené, zanedbané, ba přímo děsuplné baráky dodají vesničce neutěšený ráz. Raději se zde nebudeme dlouho zdržovat, vyhledáme červenou značku Máchovy cesty, té se budeme držet po celou dobu, a rychle pryč…..

      I já jsem byl přesvědčen o dávném zániku obce. Ale zázraky se asi dějí. Ne všechno sežere zub času. Láska a lidská ruka, spolu a dohromady dokáže neskutečné divy. Vlastně jsem chtěl jen projíždět, měl jsem namířeno úplně jinam. Ale nemohl jsem uvěřit svým očím. Dokonce i můj plechový koník se vzepřel všemi čtyřmi, a že dál se nejede. Poslechl jsem a zamknul jsem ho na návsi, popadl foťáček a nakonec z toho byl celý den a moc krásné odpoledne. Byl jsem už v mnoha  povedených skanzenech, ale tady to žije, tady to není žádná vycpanina nebo konzerva, tady je to skutečná a romantická procházka proti ose času. Berte to jako vážnou pozvánku na výlet a nebo pojďte alespoň jen tak na čumendu, fakt tu bylo krásně. 

Obrázky opět na Rajčeti najdete zde