Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámecký park v Lysé nad Labem

11. 7. 2014

 Zámecký park v Lysé nad Labem

    O Polabí se mluví spíše jako o Zlatém pruhu České země, tedy jako o nížinách kolem Labe, kde na rozsáhlých nekonečných rovinách najdete jen samá úrodná pole a nic víc. Ale nevěřte tomu, opak je pravdou, Je tu mnoho neprávem opomíjených zajímavostí.

   Dnes bych vás chtěl upozornit na město Lysá nad Labem. Většina z nás toto město zná jenom jako důležitou železniční stanici na trase Kolín – Nymburk – Praha, nebo jako maximálně nově známou mezinárodní cyklostezku kolem Labe. V Lysé se také pravidelné pořádají velké a časté výstavy a veletrhy. Mimo jiné je tu významné závodiště dostihových koní.

  Asi to nevíte ale Lysá má hodně bohatou historii sahající hluboko do našich dějin. Zdejší panství se datuje již v 11. stol. Sloužilo hlavně jako lovecký zámek našich králů a vysoké šlechty,  později jako důležité místo na solné cestě do Prahy. A proto bych vám určitě doporučoval návštěvu zdejšího zámku. Ani ne tak zámku, jako rozsáhlého a zajímavě upraveného parku s množstvím nádherných soch. Sochy pocházejí z dílny Matyáše Brauna, který se hlavně u nás prosadil známou výzdobou v Kuksu a v tamějších lesích unikátním Braunovým betlémem.

  Procházka zajímavě řešeným parkem, který byl založen již někde v 16 století, vás provede až na krásně upravené terasy u zámku. Část parku je ve stylu francouzském, ale dále volně přechází do stylu anglického, kde velké rozsáhlé osluněné louky postupně přechází v les. Na jedné z mnoha cest je docela zajímavá naučná stezka o přírodě v lese, Najdete zde ze dřeva vyřezané houby ale i hmyz v nadživotní velikosti a o tom všem se dozvíte na podrobně popisných tabulích se zajímavým povídáním a obrázky.  Myslím, že návštěva parku uspokojí jak dospěle tak i děti, je to nenáročná, ale zajímavá procházka v klidném prostředí a je sem volný přístup  včetně volného parkování. Určitě se tu dá strávit příjemné odpoledne.

Zde najdete pár obrázků ze zámeckého parku.