Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vídeň - vánoční trhy

1. 1. 2009

Vídeň vánoční.

                Do Vídně za vánoční atmosférou 2008

   Doba nám nadělila dlouhé vánoční volno, výrobní proluka se hodně protáhla i do příštího roku. Tak přichází zákonitě zamyšlení, co s tím? Ano, i čas má svoji cenu a je proto vhodné i s ním dobře hospodařit. Chtělo by to někam levně, ale hodnotně. Co takhle do Vídně? Je to skoro za rohem a vídeňské trhy? To je přece pojem,že?

   Do Vídně jsme dorazili ráno kolem 8 ranní hodiny. Bylo zataženo, spíš pošmourno a občas tu a tam poletovala nějaká ta vločka sněhu. Teplota kolem nuly.

   Dobrá, je několik možností, muzeum nebo zatím informativní prohlídka města. Volím to druhé a fotit se bude až se světlo polepší. Ohřát se občas jdu do závětří kostelů. Jsou volně přístupné a v ani jednom jsem neviděl , zákaz fotografování. Ani v největším a nejvýznamnějším kostele ve městě, Domu svatého Štefana (Stephansdom), se neplatí a fotit se smí.

   Venku se trochu vyčasilo. Sluníčko se sice marně prokousává sněhovými mraky, ale občas ozlatí šedý opar. Vídeň má zvláštní kouzlo. Je klidnější než Praha, je také čistější a spořádanější. Lidí je méně a tak se dá i lépe fotit. Ano, vánoční trhy jsou sice minulostí, skončily s Adventem a je krátce po štědrovečerní noci. Všude se uklízí a vše se chystá na oslavu příštího roku, ale ani to nic neubírá na kouzlu probíhajících svátků. V centru, ale i před radnicí je ještě v provozu několik stánků. Ani okolní výzdoba neztrácí na podmanivé síle.

             Vídeňské adventní a vánoční trhy

   Vídeňské vánoční trhy existují více než 700 let. Privilegium k pořádání trhů udělil obchodníkům roku 1294 císař Albrecht II. už v 18. století. Trhy byly pojmenovány nejprve jako trh Mikulášský, později jako Vánoční nebo Jesličkový. V poslední době si našly místo Před vídeňskou radnicí, kam se přesunuly z historických uliček.

    Každý rok tak zde vzniká malé adventní městečko, tedy něco kolem 150 dřevěných stánků s vánočním sortimentem. Každý rok jej navštíví neuvěřitelné 3 miliony návštěvníků. A zboží ? No nepřeberný sortiment, jen oči přecházejí.

   Procházím si historicky význačná místa a uvědomuji si , že naše státy mají mnoho společného. I světlo si dává pomalu říci a při západu slunka občas jukne nad vídeňskýma střechama a dodává všemu takový zvláštní výraz. Zdá se , že noc bude hodně mrazivá.

    Noční Vídeň mne naprosto uchvátila. Všude miliony světel a světýlek , ulice se rázem zaplňují a atmosféra začíná být naprosto jiná, snad jen vídeňsky specifická. Najednou cítím jak mě ubývá čas a že bych toho chtěl proběhnout a poznat víc ale to už nestíhám a tak se musím loučit. Snad zase někdy příště. Není to daleko a je tu hodně věcí, které bych si rád nafotil a rád bych je poznal. Byla tu sice velká zima ale nelituji, bylo tu moc krásně. Vídeň je krásné, spořádané, poklidné, město paláců, kočárů s koňmi, a nádherných soch, které mají živou duši! Pokud budu zdráv, určitě to tu budu chtít poznat i v létě.

     Odkazy na panoramatické, otáčivé prohlížení po vánoční Vídni:

Vídeň - Graben

Pod platnem - u radnice

Radniční park

Vstupna trhy od zámeckého divadla

Hofburg:

Něco jako vídeňské Hradčany

Michaelerplatz

Průjezd MichaelPlatz

 

 

Pár obrázků z Vídně za bílého dne a v rozzářené noci na Rajčeti- fotoalbumu

Obrázky kamaráda Luboše Bartoše.