Jdi na obsah Jdi na menu
 


Týden v Paříži .

28. 10. 2007

To se tak někdy stane. Otáčím listy kalendáře a najednou na mě vyskočí nějaká šedesátka. Ke komu ta šedesátka patří? To už je docela dost. Jo ke mně .. ? Jo.. ? No, tak to je docela zvláštní vtip! Budu dál dělat, že o tom nevím. Ale tady není co řešit. A tak se jede někam slavit, když doma nic moc… Ahoj Evropo, jedu do Paříže. ...Červené na Eiffelce mají určitě dobré a Mona Líza na mě určitě netrpělivě čeká. Tak hurá do Evropy a jen tak na občanku. Týden si zafotit v Paříži, to není k zahození.

  První ráno mě probudila Paříž uplakaná, byl takový ušmudlaný a mlhavý den. Ale co? Na podzim to tak bývá a fotit se má umět za každého počasí! Tak se jde na to. První cesta vede na Eiffelovku. Z posledního patra prý přes opar není skoro nic vidět. Volím jen druhé patro, což je asi 115 m. Viditelnost je mizerná, ale výška je dostatečná na rozhlédnutí po celé Paříži. Nahoře to slušně fouká, ale rozhled je impozatní. Mraky lidí. Zjišťuji, že je Paříž skoro rovina s jedním kopcem zvaným Montmartre - 129 m n.m. Samotná Paříž má pouhých 30 m n.m. Proto Eiffelova věž a její 324 m výška je vidět odevšud . Je těžké tu ale o ní i o Paříži, něco objevného psát, je toho tolik všude napsáno… Bude asi rozumné, když vám tu své dojmy popíši stručně a hlavně předložím fotografie. Rozumy budu předkládat z odskoků. Jen pro zajímavost uvádím: Paříž má 9,3 milionů obyvatel, tedy skoro, jako naše republika celkem! Je to nádherné město. Ze začátku mi chyběly pražské věže a červené střechy, ale když jsem zjistil, jak mají památky udržované a jak je vše rozsáhlé s množstvím soch, parků a kašen, zanechalo to ve mě veliký dojem.

     Eiffelovka       foto jednotlivě    fotopresentace

 A jdeme se podívat za uměním! Jde se do Louvru. Okolo něho je nádherný veliký park a fontány s mnoha sochami, plno krásných záhonů s květinami. Je to až neuvěřitelné, Paříž je vlastně jeden velikánský nádherně udržovaný park. Palác Louvre je obrovský a je doslova nabitý nádhernými obrazy, sochami a nad tím vším se klenou silně zlacené a bohatě zdobené stropy. Člověk ani neví, kam se honem koukat a co dřív obdivovat. Ani v Leningradské Ermitáži jsem tak bohatou výzdobu neviděl. Ta je snad jediná, která by se s tímto mohla trochu srovnávat. A na konci zvolené trasy na mě čeká jako nádherný klenot "ONA". Mona Lisa. Došel jsem k ní, jak nejblíže to šlo a potichu jsem jí pošeptal to, co jsem si doma sliboval. Ona se jen malinko uculovala. Já si stejně myslím, že na mě i mrkla. Ale to je jen mezi námi. :-) Od jisté doby se Mona Lisa fotit nesmí. Ale jsme ve Francii - tedy něco jako v Čechách. Tady nám také nejlépe chutná cigárko pod cedulí se zákazem kouření! Tak tedy zde v tomto duchu, čas od času, před obrazem Mony Lisy, projde služba a s úsměvem i rukama nad hlavou oznamuje: “Zde se fotit nesmí !” Vše se odehrává za nadávání fotografů a služba za rachotu závěrek a blesků mizí v davu. Taky jsem si ji vyfotil, to přeci jinak nejde, že? Tak tady je něco obrázků z Louvre.

     Louvre    foto jednotlivě    a     fotopresentace

 Protože tentokrát jsem nechtěl, aby celá reportáž vyzněla jako nějaký deníček, zvolil jsem formu jakýchsi různých profilů tak, abych vám tu nastínil celkový obraz Paříže. Přesně tak, jak jsem ji viděl já a jak ji mám uchovanou v paměti. Tak si vezměte pár Eur do kapsy a jdeme do ulic. Nejdříve se jdeme projít hlavními bulváry. Tady se nebudu zabývat názvy a popisy, tady půjde o celkové dojmy. Bližší popisy pod jednotlivými fotkami najdete na Rajčeti .

    Bulváry      foto   jednotlivě      a    fotopresentace    

 Dále bych vás rád zavedl na Pigalle, Moulin Rouge a trochu vás protáhnul fantastickými malými, ale typickými uličkami plnými různých kavárnicěk, bister a krámečků. Deštník s sebou, chvilkama dost zaprší!

     Uličkama      foto jednotlivě    a     fotopresentace

 No, jeden den doslova lilo a tak nás po Paříži mezi památkami vozili autobusem. Ale i z atobusu se dá pozorovat a vnímat duch uplakané Paříže. Dá se i fotit a myslím, že to má také svoji atmosféru. Jen na Monmartru jsme museli vyběhnout do stometrového převýšení k bazilice Sacré-Cceur. Mimochodem, zrovna tam zpíval velký sbor jeptišek. No nádhera! A ta akustika! To vám tu nedokáži ani popsat, to se prostě musí slyšet. A tak jsme projeli vše, co šlo. Jeli jsme i ke sloupu v podjezdu, kde zahynula princezna Diana, zažili jsme i pařížskou dopravní špičku. Je to zajímavé. Najednou ta obrovská masa aut stojí a všude, kam se podíváte, jsou tisíce stojících bílých nebo červených světýlek. Jen občas si nějaký motorkář nebo cyklista najde volné místečko a protáhne se o kousek dál. A pak se to najednou zničeho nic utrhne a ta řeka světel se valí někam do neznáma…, vy jen nevěřícně zíráte. No a tady o tom máte moji fotografickou výpověď

 Za deště z autobusu  foto  jednotlivě   a     fotopresentace 

 A aby jste si nemysleli, že jsem se díval jen po tom krásném a nechal se zaslepit leskem velkoměsta, nabízím zde něco, co jsem si nazval jako “Pařížské kontrasty”. Je to o těch, kteří jsou z jakéhokoliv důvodu úplně dole, ale i o těch, kteří jsou na zcela opačném konci. Tedy o těch, kteří mají na to, aby mohli žít v něčem tak fantastickém, jako je Město snů La Defense. Lituji toho, že jsme se tam dostali prakticky už po tmě. I tak to byl hodně silný a nezapomenutelný zážitek. No mrkněte na to.

 Pařížské kontrasty    foto  jednotlivě    a     fotopresentace

 A aby to bylo kompletní, tak tady je to o tom, jak jde Paříží obyčejný život a také něco o jejich lidičkách a podobně.

 Pařížský život            foto jednotlivě   a      fotopresentace 

 No nebylo by to kompletní, kdyby tu nebyl Notre-Dame. Ano, nebojte se, tady ho máte.

Notre - Dame              foto jednotlivě    a      fotopresentace

 A vidět Paříž a nebýt ve Versailles? No to by jste mi také asi nevěřili. Tak i on je zde.

 Versailles                     foto jednotlivě     a     fotopresentace

 Poslední den se vydařil jak počasím, (občas na nás juklo sluníčko), tak i svojí náplní. Celé dopoledne se jelo lodí po Seině. Konečně jsem viděl originál Sochy Svobody, podle níž byla udělaná zvětšená kopie pro USA, ale i mnoho zajímavého na nábřežích z obou stran.

 Lodí po Sieně              foto jednotlivě     a     fotopresentace

 A nakonec se s námi Paříž rozloučila nádherným večerem a západem sluníčka. Eiffelka nám zamávala laserovými efekty a hurá domů. Paříž je krásná! Vryla se mi hluboko do paměti!

 Rozloučení s Paříží      foto jednotlivě      a     fotopresentace

jo-jo, tady se bude ještě chviku pracovat ! :-) Rozpracováno!