Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tropičtí motýli Praha Troja

25. 5. 2013

Tropičtí motýli Praha Troja

   V Praze Tróji, v botanické zahradě, každoročně od 9.4 do 12.5 (pozor!  mimo pondělky!!!), ve skleníku Fata Morgana, máte možnost navštívit velkou výstavu tropických motýlů z celého světa. Je to úžasná podívaná na tropické květiny a motýli volně se pohybující nad davy lidí.

   Každý se pokouší fotografovat. Ale ono to zase tak snadné není. Neustále do vás někdo strká a nebo plaší motýli ve snaze si na některého  sáhnout.Proto jsou bohužel někteří dost pošramocení.  

  I samotní motýli jsou neklidní, rušeni pohybem davu. Navíc je tam tropické vedro a vlhko, jako ve skutečných tropech. V takových podmínkách dělat makrofotografii je očistec a člověk je rád, že nefotí na skutečný film ale do elektronické paměti. To by bylo promrhaného materiálu!  A tak nezbývá než se obrnět  trpělivostí a snažit se a smažit se. Prostě to chce čas a pevnou ruku, protože stativ v místech kde se nejvíce motýli zdržují, tedy u krmítek, je pro přelidnění zcela zbytečný. Ale i přes tyto překážky se to „dá“, musí se prostě chtít a trochu předvídat.

  Zážitek je to nádherný, člověk si připadá jak na cestách a v jiném světě. Ty barvy a ta ladnost pohybů je překrásná a povznášející. Vymezte si na fotografování dost času a počítejte s tím, že hodina je nic!

   Ono  to sebere přeci jenom dost času než vám motýlek přiletí „nadostřel“  a zapózuje tak jak vy zrovna potřebujete .  Ale je to vlastně takový vzrušující lov kdy zacílíte, nádech,  vystřelíte a správně zasáhnete, spokojeně vydechnete, přesto motýlek v pořádku odletí…..  a to je na tom to krásné.

               Pár obrázků vám předkládám zde