Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šumava jarní sraz fotografů v Rejštejně 2006.

7. 1. 2007

   Je zimní období, vánoční stromeček je uklizen, konec všemu shonu ale i radovánkám. Venku je ošklivé smutné a sychravé počasí bez sněhu, ale i bez sluníčka. Do práce vycházím po tmě a přicházím za soumraku. To není žádný důvod k veselí a ani lidé, pokud se pozorně rozhlédnete v svém okolí, zrovna vesele nekřepčí.

   To je ten nejsprávnější čas se na chvíli zastavit, nalít si trošku dobrého vínka a zavzpomínat. Vybavit si chvíle kdy nám bylo fajn a “milo” !  ... Hrabu se tu v mých pomyslných kamíncích z cest a narazil jsem na ty z jarního srazu fotografů naší galerie z Rejnštejna na Šumavě pod Kašperskými horami. Vzpomínáte? Zde vkládám pár našich společných obrázků, z Čeňkovy Pily a podobně. Jen tak pro oživení. Bylo nám tam moc fajn a užili jsme spoustu legrace na společných fotovýletech.To bylo krásné jaro!

   To bylo tak krásné jaro, že tenkrát s Lubošem ( tedy s “xxc” ), jsme si to o týden déle natáhli a přestěhovali se do hotelu v Rejnštejně. Odtud jsme podnikali, ať společně nebo každý zvlášť, fotografické výpravy po okolí.

   Obdivoval jsem s němým úžasem nádhernou paletu barev krásně rozkvetlých luk. Všechny kopce v okolí žlutě zářily, jakoby byla celá Šumava polita zlatem. Pampelišky a blatouchy byly v plném květu.

   Jako neuvěřitelný kontrast bylo z části zamrzlé Čertovo jezero a bariéry sněhu v okolí Černého jezera. Ale i tam již jaro silně dýchalo i přes mlžný opar. A zase naopak nádherné teploučko, to když jsem se vydal opačným směrem do Sušice a na hrad Rábí (foto) a Velhartice (foto) . Krásné zastavení bylo též na kopci Strážný nad Sušicí (Kaple anděla strážce). Je tam nádherný klášter a pěkný rozhled. Mimochodem na hradu Rábí je zase pěkná průvodkyně J ! A na Renštejně se zase o naše občerstvování starala prima šenkýřka J !

  V Rejnštejně  nám bylo celkově dobře. Ubytování solidní a za rozumný peníz, naše auta zaparkovaná pod okny na uzamčeném dvorě. No celkový dojem parádní, v podstatě si nebylo na co stěžovat. Jediná chybička na kráse byla ta, že řeka Vydra měla tolik vody, že všechny dominantní kameny, tak typické pro tuto dravou řeku, byly pod hladinou. Vypadala jenom jako velký obyčejný potok, a navíc, přeplněný vodáky.

   Jako velkou atrakci a zajímavost,  jsme navštívili Horskou Kvildu, kde se konala historická ukázka boje z konce druhé světové války. Jednalo se o obsazení naší státní hranice, tenkrát střeženou německými vojsky, která byla poražena Americkou  armádou. Snažil jsem se to nafotit, jako ucelený blok, nebo snad reportáž a to tak, aby to též vypadalo “dobově” . Bez barvy, zažloutle, a bez rušivých znaků dnešní doby. (Foto jednotlivě)

   Když nastal čas odjezdu, bylo mi líto odjet “jen tak” domů! A tak jsem si to namířil oklikou a navštívil Churáňov, Prachatice a nádherný Český Krumlov. Velice si cením toho, že díky rannému začátku sezóny nikde nebyly štrůdly turistů a mohl jsem nerušeně fotit.

  Tak tolik k ohlédnutí za naším jarním srazem fotogaleristů ze Šumavy z jara 2006. Přeji příjemnou zábavu!

    Šumava je vlastně jedna obrovská a nádherná louka , na kterou někdo rozházel několiko hor, kopců a vrchů, a  které pak osázel krásnými remízky a hlubokými lesy. A jestli mi to nevěříte, tak se honem pojďte podívat sem, na ty krásně kvetoucí jarní šumavské louky! Louky. 

    Na Šumavě je hodně hor i kopců, ale skoro žádné skály . A tak si je místní velmi považují . Proto nám domorodci doporučili tuto trasu, to prý musíte vidět, je to v lese a je tam výhled do údolí. Výhled tam asi kdysi byl, ale stromy jej časem dost zastínily. Nevadí, přesto tam bylo krásně.  Skály.

    Neznámější a největší šumavská jezera jsou dvě. Černé a Čertovo jezero. Obě jsou zvláštní svou divočinou i polohou. Jsou to naše nejvýše položená jezera a navíc přesně v místech , kde je rozvodí celé Evropy. Odtud odtéká voda do tří různých moří.. No uznejte, to jsem si přece nemohl nechat ujít! Jezera

Horská Kvilda – rekonstrukce bitvy mezi americkou a německou armádou o osvobození a obsazení naší státní hranice . Pokus o napodobení “autentických fotografií”.  Boje.

Nadešel den loučení se šumavskými hvozdy a rozkvetlými loukami. Je škoda dne, jen tak přímo odjet domů a bez využití cesty k dalším poznáním. A když Šumava, tak by to měl být určitě Churáňov a význačná městská památka Prachatice se svým nádherným chráněným historickým centrem. Tak hurá napříč Šumavou směrem k  Českému Krumlovu.   

Cesta domů:   Zastávka v krásném městečku Prachatice a jako zlatý hřeb na zakončení pobytu na jihu Čech, byla celodenní prohlídka města Českého Krumlova. Nádhera, která se musí vidět! Zde je pár obrázků se vzácně prázdnými uličkami před sezónou.    Český Krumlov.

Jižní Čechy jsou krásné a když to vyjde, zase tam rád zavítám! :-)