Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sázava

26. 5. 2010

Sázava

 

Lipany, Kouřim, Talmbek, Český Šternberk.

 

     Nějak jsem  poslední dobou svoje toulky zaměřil jenom na sever a severovýchod naší republiky, ale tentokrát tam předpovídali velmi nepříjemné počasí a tak jsem se vydal opačným směrem, tedy na jihovýchod. Naše země je krásná a je zcela jedno, kde zaboříte prst do mapy.

 

     První zajímavé místo byly Lipany. Ale když jsem zjistil, že je zrovna výročí bitvy u Lipan a na vlastní oči viděl  stovky aut a davy lidí, dychtící zhlédnout rekonstrukci bitvy na onom historickém poli. A když jsem viděl jak se ty davy ubírají rozmáčenou cestou do polí, no prostě jsem to vzdal.

 

     Následné navštívené místo bylo starobylé město Kouřim. Je tam hodně starý zajímavý kostel a pěkné náměstí. Celé městečko vyzařuje zvláštním klidem a vnitřní pohodou.

 

     Cesta dál vedla přes starou a méně známou zříceninu, tvrz Talmberk. Tato tvrz je hodně zvláštní už tím, že je začleněna do běžné občanské zástavby tiché vesničky a vedou k ní  jen uzounké cestičky mezi ploty zahrad k přilehlých domků.

 

     Posledním místem, toulání se Posázavím, byl hrad přímo nad samotnou  řekou Sázavou. Hrad se jmenuje Český Šternberk. Hrad je krásný, velmi zachovalý a vede k němu mírně náročná procházka, zakončená hezkou vyhlídkou do kraje. Škoda, že se už skoro stmívalo a že i tady šla bouřka za bouřkou. Ale i tak to byl krásný den, i když  trochu mokrý. Nevadí i to má svůj půvab. Bylo tu krásně, tento kraj je zase zcela něco jiného  a určitě jsem tu nebyl naposledy.

 

                                                               Pár obrázků z Posázaví.