Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhledna Štěpánka

31. 1. 2015

Rozhledna Štěpánka

    Nejstarší rozhlednou Jizerských hor je Štěpánka. Stojí v nejzápadnější části Jizerek, na rozhraní, odkud už začínají Krkonoše.  Její stavba byla zahájena knížetem Camillem Rohanem roku 1847. V tomtéž roce probíhala dole v údolích stavba císařské Křkonošské silnice, jejímž nejvyšším patronem byl arcivévoda Stephan - Štěpán, který tehdy vystoupil na vrch Buchstein (dnes Hvězda).
     Kníže Rohan kopec na jeho počest přejmenoval na Štěpánovu výšinu a zahájil zde stavbu rozhledny. Byla však postavena pouze základna věže se vchodem. Arcivévoda se přestal těšit přízni vídeňského dvora a byl „odejit“ do Uher.

   Kníže Rohan, který stavbu zahájil, práce pozastavil a torzo věže poté stálo nad Tesařovem celých 40 let bez jakéhokoliv pokračování. Udržoval ji Horský spolek a turisté sem chodili pozorovat slunce.
     Rozhlednu od knížete převzal  v r.1888  Horský spolek a o 4 roky později byla věž do výšky 24 m  dostavěná a otevřena. Výhled z ní je opravdu krásný - kromě západních Krkonoš je odtud velice hezky vidět roztroušená zástavba horských chalup až k přehradě Souš a hora Jizera v pozadí, stejně jako i údolí Desné a Kamenice, ale i další, podstatně vzdálenější krajina: Krkonoše, Ještěd, Kozákov, Lužické hory. Z blízkých staveb zaujme  kořenovský kostelík s malým hřbitůvkem uprostřed horské louky. Zvláštní kostelíček je bílý a neobvykle září do okolní krajiny.


      O Štěpánce se vypráví pověst, podle níž kníže Rohan stavbu zastavil na varování cikánky - hadačky, která mu předpověděla, že zemře brzy po dokončení věže. Roku 1892 byla rozhledna dokončena a kníže Rohan skutečně zemřel pár měsíců poté ...
      Obliba rozhledny Štěpánka je po celou dobu její existence obrovská - s jejím obrázkem bylo vydáno rekordní množství pohlednic, její charakteristická siluleta byla prezentována jako Rigi Jizerských hor. Až do Kořenova se odtud jezdívalo na saních i lyžích.
     Poblíž rozhledny tradičně stojí dřevěnný stánek s občerstvením, zajímavý je i kamenný stůl s lavicí u jejího vchodu. Za věží je kamenný válečný kříž, který měl být údajně symbolickým místem zdejších padlých německých vojáků za 2.světové války.

     Cesta z Kořenova vede mezi  horskými usedlostmi kolem kostela a vzhůru lesem až k turistické chatě Hvězda. Odtud ostře nahoru až na náhorní plošinu, kde rozhledna stojí. Je to nádherná, středně obtížná procházka. Když chytnete krásný , sluníčkem a barvami prozářený podzimní den ,(jako my), nemůžete být nespokojeni.

                                        Pár obrázků z podzimní toulačky najdete zde.