Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohřebiště evropských upírů je v Čelakovicích

15. 2. 2013

  Pohřebiště evropských upírů je v Čelakovicích

 Tak nám ta zima nějak nechce moc ukazovat sluníčko, jít fotit do přírody je nezajímavé, ale sedět doma taky není zrovna velký odvaz. Tak kam vyrazit?

  Slyšeli jste o tom, že v Čelákovicích je odpradávna pohřebiště upírů, kteří se sem sváželi z celé Evropy? No vida a už je tu důvod a cíl a už se to jde prozkoumat. Tak tedy hurá do Čelákovic.

  Na internetu jsem se dočetl že, roku 1966, kdy v ulici Vladimíra Majakovského ve východní části Čelákovic byla při provádění výkopu na pozemku pana Františka Zmeka nalezena kostra.  A pak další a dalších dohromady 14 koster. A ne jen tak obyčejné, ale svázané anebo bez hlavy nebo s useknutými končetinami nebo prokláté kolíkem – dozajista upíři!!!  Zadávám data a GPSka na to že jo a tak vyrážím za poznáním.

  První zádrhel je, že pan Zemek již není vlastníkem pozemku a že je zde již hustá nepřetržitá zástavba rodinných domků. Ale většinou se spousta problémů řeší sama a taky že jo! Hodný pan soused mě umožnil vstup za svůj domek, odkud mám přes plot možnost hledané místo fotit. Po pravdě řečeno: teda nic moc. Místo je zatravněno, kousek dál stojí skleník a na sušáku se třepetá nějaký igelit. Dobrá, fotím, ano místo jsem viděl na vlastní oči, ale chtělo by to dozvědět se víc. Kam tedy jinam než do místního muzea. Cestou potkávám zajímavý pomník s leteckou vrtulí. Fotím a povídání o události jsem našel zde.

  Přijíždím k místní, docela zajímavé tvrzi, kde se nachází muzeum. První co mne ohromilo je cena vstupného – lístek jsem vám ofotil. Nad kasou visí babička, ale no tak! Myslím obrázek, ale tak věrný, tak jak jsem kdysi já znal polabské babičky (snad byly všechny skoro stejné), až se člověku zhluboka povzdechne.

  Paní pokladní hned kroutí hlavou, upíry u nás nehledejte, tady je solidní polabské muzeum. Měla pravdu, muzeum je to perfektní, zajímavé sbírky všeho druhu a jsem rád, že jsem se sem dostal. Nakonec jsem i o těch upírech našel nějaké informace (zbytek jsem posháněl po internetu). Mimo jiné, nikdo přesně neví, ale jedna z verzí je, že nedaleko odtud je kopec se jménem Šibeniční vrch a to by také leccos vysvětlovalo. Ale ty upíři je zajímavější verze, že, tak proč si kazit iluze.  V další části byla výstava ručních prací a vstupné platilo i tam. Bylo tu taky zajímavé pokoukání. Na zahradě je sbírka různých pomníčků a pod přístřeškem různá stará zajímavá zařízení. Určitě to nebyl marný nudný den. Foto naleznete zde.

Aktuálně: Teď jsem to dočetl, chcete tvrdit, že dnes upíři nejsou???

 

  Další zde získané zajímavosti: v Polabí najdete našeho největšího vzácného dravce mořského orla (rozpětí 2,5m), ale také vzácného mandelíka hajního, nejpestřejšího ptáka našich lesů.