Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum Sinsheim - hodně zajímavé technické museum

4. 5. 2009
Muzeum Sinsheim

   V Německu, v Sinsheimu je technické muzeum, které je opravdu obrovské rozlohou  i skladbou exponátů a patrně je i  největší  v Evropě.
Z Prahy je to skoro rovných  500km. Vydáte se směr Plzeň , Rozvadov a v Německu najedete na dálnici č.6 ve směru na Mannhaim. Muzeum leží při dálnici a je dopředu avízované poutači, ale i dopravními značkami. V podstatě se nedá nijak zabloudit. Již z dálky, po pravé straně, zahlédnete nad budovami muzea velké dopravní letadla a pak sjedete na prvním sjezdu z dálnice a necháte se vést cedulemi. Je to jen malý kousek cesty, který vás zavede rovnou na parkoviště muzea. Vše je perfektně značené. Parkování není nijak omezené a je bezplatné.
  Vystoupáte po ocelových schodech a objeví se před vámi úžasný pohled, areál  našlapaný nejrůznějšími nesmírně zajímavými a luxusními exponáty. V této chvíli ještě netušíte rozsáhlost areálu a množství exponátů, které vás tu očekává. Pokud vše budete chtít poctivě prohlédnout, bude jeden den asi málo. Najdete tu opravdu skoro vše. Vybírám jen tak namátkou: bojovou techniku všeho druhu, stroje ať už parní nebo elektrické, lokomotivy, parní válce, traktory, formuli 1 v mnoha provedení, auta historická, ale i úplné unikáty, kola, motocykly, ale třeba obrovský lodní motor a nebo motor z ponorky.
  Modelů tu najdete velice málo, zde se vystavují převážně samé originály, v perfektním stavu a funkční. Pouze některé jsou provedeny tzv. „v řezu“ a to jen protože po stisknutí příslušného tlačítka se před vámi vše rozpohybuje i s  charakteristickým ozvučením. Takto jsem nevěřícně zíral na několika tunovou, 24m dlouhou parní lokomotivu, která se skutečně (sice na místě!) rozjela, houkala, pískala. Je to úžasný pohled na rozpohybovaná obrovská kola a různá táhla a písty. Dále mne překvapil podobně dokonale vyvedený, hořící skutečný tank.  O kus dál zase jiný tank demonstruje jízdu a otáčení věže, za střelby kulometu. Jinde si to zase „supí“ parní válec a ve vedlejší místnosti stojí celé strojní zařízení na řezání dřeva - katr, který  řeže kmeny po délce na povel, vámi stisknutého tlačítka. A tak bych mohl jmenovat mnohé další.
   Na jedné části rozsáhlého dvora je veliká expozice skutečných tanků a děl a jiné bojové techniky různých armád. Celá expozice navazuje na exponáty v halách, kde jsou zbraně vystaveny v bojových postavení i s obsluhou v uniformách. Vše je v původní barevné kamufláži. Pro ty co se zabývají stavbou modelů to je zaručený ráj.
A nakonec jsem si nechal asi největší lákadla, která jsou již z dálky nad muzeem vidět. Jsou to veliká nejznámější dopravní letadla, umístěná vysoko nad střechami areálu, která máte možnost celá prozkoumat a některá si dokonce zkusit ovládat díky trenažéru. Nejzajímavější je samozřejmě Sovětský (Ruský) TU 144 a známý Concorde. Asi není mezi námi moc takových, kteří měli možnost těmito stoji létat. Tady se naskýtá možnost si vše dobře prolézt a prohlédnout. Jsou tu další dopravní letadla, jako je stařičký Junkers, a několik Iljušinů a Tůček, ale třeba i protipožární hydroplán z Kanady. Do většiny strojů musíte vystoupat po točitých schodech, ale zpět máte u některých zajímavou volbu. Zpět po schodech a nebo si vezmete filcový pytel a tobogánem sjíždíte dolů. Dole na dvoře je mnoho dalších zábavných atrakcí, jen se musí platit a to většinou jedno Euro.
  Nemyslete si, že tímto končí celá prohlídka. Právě jsme se dostali zhruba do poloviny. Další částí muzea jsou zajímavosti hlavně z automobilové techniky. Zde naleznete velké množství vozů formule 1. Stroj, který jako první překročil 1000km, dále spoustu Mercedesů a jiných nádherných a luxusních vozů. Je tu však i mnoho unikátů a rarit, které je určitě moc zajímavé vidět. Vše je za jednotné vstupné 13 Eur a vstupenka vám platí do všech turniketů v celém areálu.
    Asi by se tu o tom dalo hodně vyprávět, ale ono je to skutečně lepší vidět na vlastní oči. Pro ty, kteří si sem nemohou zajet,, nabízím svoje fotografie k nahlédnutí, ale také několik odskoků na webstránky, které mé vyprávění vhodně doplní.

Foto na Rajčeti jsem rozdělil do několika témat:
Bojová technika
Letadla
Stroje a lokomotivy
Automobily a tady je odkaz, kde když si kliknete na které koliv autíčko, tak dostanete solidní iformace i s větším obrázkem.

Zdravím tímto své spolucestující,  kamarády z Prahy, odborníky na slovo vzaté, letušku Lenku s Honzíkem a profesionálního pilota Milana. Byl to super nápad a prima den, dík.

Lenčino a Honzíka a jejich soukromé fotky(zamknuté) !