Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mumlavské vodopády

26. 4. 2007

Mumlavské vodopády.

 

     Poslední dny byla u nás krásná viditelnost. Když jsem viděl, jak rychle na Krkonoších ubývá sněhu, byl cíl mé fotografické toulky zcela jasný. Harrachov, Mumlavské vodopády. ...

   Říčka Mumlava vznikla soutokem Malé a Velké Mumlavy v Mumlavském dole. Poté, co proteče Harrachovem stává se levým přítokem řeky Jizery. Mumlavský vodopád patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům západní části Krkonošského Národního Parku. Pro Mumlavu je typické velké množství nápadně ohlazených nádherných  velkých balvanů v celém toku. Mumlavský vodopád je na vodu nejbohatším vodopádem řítícím se s hukotem v celé šíři koryta do hloubky cca 10ti m. Patří mezi nejkrásnější vodopády řeky Mumlavy , kterých je na 12ti km toku hned několik. Přímo u velkého vodopádu se nalézá bývalá hájovna, nyní restaurace "U lišáka" - stylový srub s krbem a celodenním provozem.

   Přístupová cesta k vodopádům je velmi snadná pro pěší i pro cyklisty. Vede po asfaltové cestě, na kterou mají jiná vozidla vjezd zakázán. Za necelých 30 min se pohodlně dostanete k restauraci u hlavního vodopádu. Pak se příjemnou procházkou proti toku dostáváte k dalším vodopádům. Říčka směřuje od severu na jih a přestože se vlní v mnoha zákrutách je na fotografování nejvhodnější odpolední a časné zapadající sluníčko. Pozor , toto se brzo ztrácí diky okolním lesům. Také množství vody se mění s ubývajícím sněhem v horách. Celkový dojem: příjemná nenáročná procházka s mnoha zajímavými objekty pro fotografování.

Obrázky jednotlivě a presentace.