Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladá Boleslav, Radouč - sysel obecný

20. 2. 2016

Líbí se vám surikaty?

     Jasně, hloupá otázka. Taky neznám nikoho kdo by řekl , že ne. Jenže surikata je roztomilá šelmička, žijicí někde na jihozápadě Afriky.

   Ale u nás v Mladé Boleslavi žije podobný tvor . Je podobně společenský, stejně velký, stejně panáčkuje, když vyhlíží nepřítele a zrovna tak  upozorňuje ostatní na nebezpečí ostrým hvizdem. Jen to není šelma. Je to hlodavec a je u nás velice vzácný a celoevropsky hájený. Je náročný na své prostředí jmenuje se sysel obecný a je to jakýsi souputník králíka divokého. Králík divoký v Boleslavi pobíhá i mezi paneláky a má své nory i na kruhových objezdech.

  Sysel však na rozdíl od králíka, má jednu důležitou podmínku! Nesnese žádnou vysokou trávu a  vyžaduje dobrý rozhled do širého kraje.

          Jednou takovou zajímavostí bylo, když si ochranáři vymínili, že lokalita Radouč bude přísně střeženou oblastí, bez jakéhokoliv lidského zásahu. Tím se zamezilo zdejším přírodním vandalům pravidelnému vypalování porostů a devastaci travin.A co se nestalo. Vzácné traviny se začaly  rychle vytrácet a s nimi i  jedna z posledních lokalit silně ohroženého sysla obecného. Začal se ztrácet proto, že včas nemohl odhalit  své nepřátele.  Stával se jejich snadnou kořistí.

  Naštěstí se na onen velký omyl včas přišlo. Vše se vyřešilo  obecním stádem ovcí  s bačou. Evropské peníze dopomohly k znovu se rozmáhání populaci sysla obecného v této rezervaci.

  Jen se mě trošku nelíbí, že se tu z plachécho zvířátka stává cvičená opička pro pobavení návštěvníků . Jeho plachost si při troše trpělivosti a malinko citlivého přístupu, koupíte za pár kousků jablka, či několika kostiček sušeného chleba. Ale svět chce být klamán, a jestli to syslíkovi pomáhá, tak ať tomu tak je.

Fotografie syslíků hledejte zde                          a video z Radouče najdete zde.