Jdi na obsah Jdi na menu
 


Liberecké odpoledne.

14. 10. 2014

 Liberecké odpoledne.

  Tak kam dneska odpoledne? Dohodli jsme se, že pojedeme za Milanem na heliport Letecké záchranné služby Liberec, a když už tam budeme, tak si dáme večerní Ještěd. Kouzelné západy, které jsem kdy viděl, jsou buďto do moře nebo pohledy na zapadající sluníčko za hory. A když se nabízí  možnost  vidět tuto nádheru z nejkrásnějšího kopce na severu naší republiky, tak to nejde odmítnout. Hurá tedy na Ještěd. Auto jsme odložili na horním parkovišti a zbytek si vyšlápneme pěšky. Sluníčko se chýlí k obzoru a nádherně pozlacuje celé naše okolí. Je tu krásný klid a tak v pohodě stoupáme hodně strmou silničkou ostře vzhůru. Hrobové ticho náhle porušilo nějaké blížící se funění. Nebylo to žádné divé zvíře, ale věřte nevěřte, byla to partička cyklistů, kteří se rozhodli tuto horu vyjet. Při pohledu na jejich pomalu nás míjející kola jsem se nesměle zeptal: hoši kolik vám to chlastá? Smích se mísil hlubokými nádechy a jeden jen křiknul „už se těším, jak si nahoře dáme!“ a pomalu zmizeli za zatáčkou.  

   Při pohledu dolů bylo vidět, že dole začíná padat mlha a nebo se tvoří začínající inverze. V dálce bylo vidět matně Ralsko, ještě hůře byl vidět Bezděz. Jen Krkonoše, které vyčuhovaly nad izotermou, byly osvíceny sluníčkem.  Na vrcholu je nádherný kruhový rozhled a vždy jen rozhoduje jaká je dohlednost, ale vždy to stojí za to si sem vyšlápnout.  A protože na obloze byla potrhaná rozfoukaná sluníčkem pozlacená oblačnost, bylo se na co dívat a co fotit. Při pohledu směr Liberec, mne překvapilo, jak daleko zasahuje stín hory a samotného Ještědu. Stín jde přes celý Liberec a dosahuje až do Jablonce nad Nisou. Pomalu jsem si obcházel vrchol, fotil a kochal se. Na parkovišti mne zaujal nápis i s telefonem, Prý „Hodinový manželJ No dámy to je výzva, že? Nebo ne? Ale bylo mě vysvětleto, že to prý je jen údržbář bytů, který na zavolanou opraví drobné závady. I tak je to zvláštní název firmy, že?

  Ještě chvilku se kocháme a už se rychle začíná stmívat. Tak se pomalu vyráží silničkou dolů zpět k autu. Opět to bylo zajímavé a krásné odpoledne.                                 Fotky jsou zde