Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letohrádek Rohoznice, překvapení v lese.

13. 2. 2011

  Letohrádek Rohoznice, překvapení uprostřed lesa.Zajímavosti mezi městy Hradec Králové, Pardubicemi a Chlumcem nad Cidlinou.

   V naší nevelké zemi je bezpočet památek a zajímavých míst. Všechny jsou dobře zmapovány, ke všem vede nějaká cesta nebo alespoň stezka s turistickou značkou. Na místě samém je vždy plechová cedulka s názvem a popisem místa. Kolem bývají naučné stezky s tably, které vás o všem dopředu seznamují a upozorňují, tak aby se vědělo, co vás čeká.

   O to více je člověk překvapen, když se vám uprostřed lesa, kam nevede žádná cesta ani značka, z ničeho nic, zjeví malý hrad mezi stromy.  Z počátku jsem nedůvěřivě pokukoval, zdali nestojí na kuřecí nožce.  Fakt to bylo jako pohádce. No nestál.

  Tak se jde na průzkum. Letohrádek je značně zdevastován. Nenechavé ruce si ledacos odnesly, fresky na zdech nahradili sprejeři.  Po návštěvě sklepení a přízemí jsem zatoužil nahlédnout do patra. Problém je, že přístupové schody jsou do výše asi tří metrů rozkradené a zdivo je chatrné.  Ale klukovská zvědavost i tuto překážku zvládla. Jen se musí dávat pozor, kam se šlape. Stropy jsou z části propadlé. Pohled z rozsáhlé terasy je krásný. Když okolí ještě nebylo zarostlé stromy, musel být výhled na rybník a lesy pod letohrádkem úžasný.  Na patře je jediná místnost s křížovou klenbou a s fragmentem nástěnné malby. Ta je podepsána  známým  „A“  pana M. Alše, ale kdeže, letopočet 1969 říká své. Pravděpodobně se jednalo o bohyni lovu Dianu.

   Na horní terasu se bohužel nedostanu, protože jediný přístup byl schodištěm věže a to je kompletně strženo. Stejně by nikam přes okolní stromy asi nebylo vidět. Tak ještě pár fotek a opatrně dolů.

   Kousek od letohrádku je pozůstatek studny. Lesem scházím k zamrzlému rybníku. Protože stromy ještě nemají listí, dá se letohrádek z jednoho místa z hráze rybníka zahlédnut, ale v létě by se to asi těžko hledalo. Když vycházím na kraj lesa, čeká mne ještě jedna rarita. Novodobá Boží muka, zřízená pro všechny okradené. No dnes mám samé překvapení.

   Cestou domů se ještě zastavuji u pomníku selské bitvy u Chlumce. Dopadnout jako sedláci u Chlumce není asi zase tak zlé! Vždyť jim postavili krásný velký pomník! No to nám asi nikdo dneska nepostaví a kdoví jak dopadneme my, že jo?

                                              fotografie z výletu

Tentokrát je odkazů málo, Letohrádek je opravdu málo známý.