Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizerka - rezervace v Jizerských horách

21. 11. 2014

Jizerka

  Jizerka je nejvýše položená osada v Jizerských horách a tak není divu, že je to jedno z nejstudenějších a nejdeštivějších míst v republice. Největší roční úhrn srážek je v Jizerce.

   Nejvíce srážek za rok bylo zaznamenáno v roce 1926 v Kořenově-Jizerce v Jizerských horách, a to 2 202 mm.

  Pak není divu, že se zde trefit do počasí je docela problém. Snažil jsem se o to hnedle dvakrát. Poprvé jsem si to zkusil sám a to tak, že jsem si vyrazil pěšky z Kořenova. Na Jizerku je to přibližně 5km a za tu dobu se vystřídalo dvakrát polojasno s deštěm. Cesta je sice po silnici, ale mezi hezkými chaloupkami a pěknými lesy. A také jsem potkal hned dokonce dva cyklisty na obřích historických kolech. Je neuvěřitelné, jak hravě zvládají zdejší kopce. Zvolit však tuto túru pěšky z Kořenova nebyl moc dobrý nápad. Dole sice svítilo slunko, ale na Jizerce mne nakonec vyhnal další slejvák a ve finále tma. V podstatě jsem došel jen ke staveništi s věžovým jeřábem, kde jsem se dozvěděl, že tu staví nějaký penzion, bývalý primátor Prahy pan Bém. Také jsem se dozvěděl , že to tu je samý prominent  jako je min. Štrougal, Kelner a další.  Ale to už se opravdu stmívalo.  Využil jsem tedy kyvadlového turistického autobusu za  20 Kč zpět do Kořenova k mému autu. (pozor!  Poslední jede v 18,30hod )

   Podruhé jsme dojeli autem až na horní parkoviště, kde je možno zdarma zanechat auto. Odtud vyrazit na pochod. Vybrali jsme si celý okruh podle klikatící se říčky. Počasí celkem vyšlo, pršelo jen jednou. Bylo sice větrno, ale procházka to byla moc hezká a zajímavá.  Při cestě zpět jsme opět proházeli staveništěm s věžovým jeřábem a koukali, jak to panu bývalému primátorovi Prahy rychle přibývá.  Prý tu stavební jeřáb v rezervaci nestojí poprvé, ale lidem to dost vadí, mluví o tom a všichni si to fotografují.

           Trochu historie a povídání o osadě Jizerka.

  První zmínka pochází z roku 1539, žili tu dřevorubci a čihaři (lovili ptáky). V 16. a 17. století tu hledači drahokamů nacházeli v náplavech potoků vzácné kameny. V 19. století zde Franz Anton Riedl založil dvě sklářské hutě. Osada dnes slouží především k rekreaci a turistice. Od roku 1995 je Jizerka památkovou rezervací. Od 4. 11. 2009 byla obec Jizerka vyhlášena rezervací naprosté tmy, jako jediné místo v republice.  A obyvatelstvo je tu taky docela zajímavé!

  Chalupaří tu například bývalý komunistický pohlavár Lubomír Štrougal a na rekreaci tam vrtulníkem občas zaletí nejbohatší Čech Petr Kellner. Nejznámější stavba, Hnojový dům světoznámého cestovatele, dobrodruha a svérázného vypravěče Gustava Ginzela v roce 1995 shořela, ale její replika je pro veřejnost zavřená. 

  Výlet je sem zajímavý, ale lepší to zde bude asi z jara, kdy je déle vidět a kdy se spíš dá trefit počasí.

                          Pár fotek najdete zde.   (železniční kamený most je v Tanvaldu a kostelík je v Kořenově)