Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Jestřebí a Houska u Máchova Jezera

1. 10. 2006

Počasí nic moc, pošmourno a vyhrožují , že to bude už jen horší, tak by bylo  škoda ještě toho mála nevyužít, že? Tak jsme se  s Lubošem vydali na nedaleký pozůstatek hradu Jestřebí a při cestě zpět jsme se stavili na Hradu Houska v ... chráněné oblasti Kokořínska.

Jestřebí hrad, spíše jeho nepatrné zbytky  zříceniny se nachází na vrcholku pískovcové skály. Nenáročným výstupem, asi 150m od malého, neplaceného parkoviště,  se dostanete k jakésí věži. V jejích utrobách je ukryto schodiště. Na půlce cesty se otevře výhled na obec Jestřebí a po zdolání zbytku schodů se ocitnete na zábradlím ohraničené malé nahorní plošině, patrně bývalého nádvoří hradu. Odevře se vám ničím nerušený kruhový, pohled do Máchova kraje. Pravda, pominete-li to, že na severozápadní straně nádvoří se tyčí o dost vyšší část hradu se zřetelnou hradní zdí. Pokud přijedete v  době s dobrou viditelností je tento rozhled do kraje přímo úchvatný! Pro fotografování těch zajímavějších partií je vhodné si přijet spíše v odpoledních hodinách. Zde  si klikněte pro pár dokumentárních obrázků s popisem. 

Při cestě zpět, nás v obci Obora,  zlákala cedule  "směr Houska". Odbočili jsme a asi po 12 km jsme dorazili na parkoviště, tentokrát placené (os. auto 20kč) a asi po 500m mírného stoupání jsme dorazili na hrad Houska. Světelné podmínky nic moc, hrad už zavírali, čekalo se jen na dokončení poslední prohlídky. Nevadí, udělali jsme na nádvoří pár obrázků a hurá domů. Cestou se nám otevřel, pro nás zcela nezvyklý pohled na hrad Bezděz. Poviné zastavení a i přes nepříznivé světo exponujeme.  Sice jsme asi do Fotogalerie.cz dnes nic neulovili ale celkový dojem: nenáročné ale příjemné odpoledne.