Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bučické mlýny - cesta do jiného světa.

8. 2. 2011

Bučické mlýny - cesta do jiného světa.

    Dny se sice prodlužují, ale stále je sluníčko nízko a světlo na fotografování je dlouhé a vytváří efekt západu, tedy dlouhých stínů. I tonem je laděné do žluta. Dobře, ale proč to nevyužít. Zažloutlá barva u fotografie je znakem dávné doby, tak jen zbývá k tomu tónu vybrat odpovídající objekty, které by nás vrátili o něco zpět. A nemělo by to být daleko, je hned tma.

   Bučické mlýny, Bučický rybník, počátek říčky Mrliny – naučná stezka u Rožďalovic.  Ano, stále je to polabská rovina a asi by tu někdo těžko hledal něco, co by nás vyrušilo v takto fádní krajině. Opak je pravdou.  Stojí to za to se tam podívat.

   V Rožďalovicích pod zámečkem se místo do kopečka ke kostelu vydáte vpravo. Projedete okrajem obce a dostanete se mezi ohrazené pastviny, kde se prohání koně a kde začíná naučná stezka s velikými tably s vyobrazením a popisy. V létě to je určitě nádherná procházka, ale v zimě jsem zvolil časově kratší variantu, tedy auto zaparkovat přímo na místě.  Zde je rozlehlý statek, penzion a soukromá ekologická farma. Je krásně upravená v polabském stylu.  A je se na co dívat. Mlýnské kolo a kameny, na česle sedí vyřezaný vodník v životní velikosti, o kousek dál jede dřevěný jezdec na koni a přehlíží pastviny.

    Přes ulici stojí velký větrný mlýn a pod ním je otevřená výletní restaurace se zahrádkou. Za restaurací je hezky vybavené dětské hřiště a klece se zvířátky. Je tu veliká sova, skotačící krkavci a krásní zlatí bažanti.

   Hezká procházka je po hrázi velikého rybníka, kde podle poutačů jsou k vidění mimo běžného vodního ptactva, volavky, jeřábi, kormoráni a dokonce i mořský orel. Procházky vedou i lesem. Rybníků je tu několik a značených pohodlných chodníků (i pro cyklisty) podle nich je taky víc. Je to moc zajímavý kout a tak trochu mne to vrátilo do starých časů.

    Cestou domů mne nenechal klidným ani hezký západ sluníčka. Byl to prima den.

                                                Zde jsou fotografie z výletu