Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlíva ústřičná pěstovaní v paneláku

22. 3. 2015

Hlíva ústřičná

   Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená. V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.

    Hlíva je v kuchyni opravdu všestranně použitelná, čemuž nasvědčuje nepřeberné množství receptu. Já osobně považuji řízky z hlívy za daleko lepší než z vepřového masa a drštkovou polévku minimálně srovnatelnou s tou  pravou, z hovězích drštěk. 

  Konzumace hlívy díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd.

   Hlíva je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly že hlíva obsahuje 0,4–2,7 % statinů v sušině. Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu. A to je jen malý výčet léčivých a podpůrných účinků.

   A jen tak pro zajímavost uvádím, že hlíva je také jednou z mála „masožravých“ hub. Její mycelium dokáže otrávit a zabít organismy ze skupiny hlístic - červy. Proto taky není nikdy červavá !!!! Předpokládá se, že jde o způsob, jakým může houba získat dusík.

  Pěstování není vůbec žádný problém. Máte možnost si koupit kapsle, které dáváte do navrtaných polen, ale zdaleka nejjednodušší je si koupit igelitový blok a kdekoliv je postavit, třeba i na balkon a počkat si na plodnice. My jsme si tento blok koupili a načasovali tak, aby se nám houbičky urodily v době, kdy žádné houby v lese ještě nerostou a kdy by nebylo žádným požitkem „šmajdat“ v rozmáčeném studeném lese. Tento sadbový blok  jsme umístily v temné kóji paneláckého sklepa. Hlívě je jedno zda je světlo či tma a ani žádné zalévání, či jinou péči nepotřebuje. Zanedlouho začne rodit a pak se celý proces rození trsu plodnic opakuje periodicky asi sedmkrát, někdy i vícekrát za sebou v různých intervalech. O tom rozhoduje jen počasí a teplota kolem 19° C.  Postupně se ale pomalu snižuje množství plodnic. Odhaduji, po několika zkušenostech z minula, že z jedné igelitové kostky získáte 6 až 9kg hub. První bývá tak kolem 3kg.

   Jen tak pro zajímavost, zkuste si spočítat, když vám obchodník počítá za čtvrt kg přibližně 30 Kč, o kolik vás to doma přijde levněji. A nemáte to stříkané proti plísni a jinýma  fůj-éčkama!!!  a navíc plodnice nejsou nacucané vodou - ledem, kterou pak zaplatíte! Je to  skutečné BIO, čerstvě utržené jako z lesa !

   Obrázky z našeho posledního pěstebního cyklu (22.3.05), focené přibližně po 2 dnech mobilem. je to vlastně první výnos z před třemi týdny koupeného balíku. najdete zde a nebo u mne na Facebooku.

 

Fotografie z našeho pěstování hlívy v sklepě panelového domu

 

opis  z mého Facebooku:  …no a pak že ještě nerostou!!!! Ale rostou a dokonce u nás ve sklepě v paneláku. Stačí si zakoupit naočkovaný blok v době, kdy je zbytečné chodit do rozmáčeného lesa a můžete si pro čerstvé houbičky zaskočit  klidně i v pantoflích. Houby jsem fotil mobilem přibližně po 2 dnech. Něco usušíme a umeleme na koření a budou príma řízečky a vynikající dršťková polévka   …a Janička opravdu umí !!!! J)) Klikněte si zde.