Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co nás asi brzo čeká.

17. 12. 2015

Co nás asi brzo čeká.

    Velký Bratr tě vidí a řídící centrum Matka - tě nenechá dělat nepřístojnosti.

  Moje zamyšlení o tom , že demokracie a svoboda pomalu ztrácí význam a vytrácí se. Vše se centralizuje a  pro několik  mocných jedinců, kteří se čím dál tlačí ke světovému kormidlu a kteří s předstihem pochopili  obrovské možnosti  informačních technologií (IT), nastává neomezené kralování. Navíc všemu nahrává bující terorizmus a tak se pomalu vrací ploty  a  přísné kontroly na hranicích a letištích. Do letadla si nemůžete vzít ani kapesní nůž ani láhev vody a ještě vás prosvítí tak podrobně, že si vás na monitoru prohlédnou jakýže jste to muž , či ženská ! A když se nachomýtnete někde, kde to bouchlo, tak si vás  promakají tak , že by jste to ani od partnera neočekávali. Svoboda nesvoboda ! Už nyní se to všechno omezuje,  začíná být jen ode zdi ke zdi a žene nás to čím dál víc do jakýchsi škatulek. A na každou škatulku se nalepí popsaná nálepka a podle nálepek se škatulky narovnají do roztříděných, lehce ovladatelných a přehledných bloků.

  Začíná období velké Globalizace. Co mne k tomu přivádí? Vše tak nějak vede do jedněch rukou, vše je od někud řízeno, ovládáno a ta neviditelná síla je čím dál rychlejší a silnější.

  Stroje dělají vše čím dál víc za nás, udělají víc práce za rychlejší čas a levněji. Kus jako kus. Chyby udělá jenom člověk. Přitom stroj je napojen na internetovou síť a každý úkon je monitorován. Stoje jsou řazeny do samostatných  hnízd, center, které skoro bez přičinění člověka vytváří hodnoty. Ale na druhou stranu, díky nim, se rychleji, bezohledněji a systematicky rabuje poslední zbytky bohatství této planety.

  A člověk se stává čím dál míň svobodný. Auta (už jezdí v Kalifornii) již brzo za nás bude řídit robot , řízený počítači a satelity odněkud z jednotného řídícího centra - jakési Matky.

   Ano pravděpodobně se sníží nehodovost, ujednotí se kázeň, ze silnic zmizí naše individuality a vše se ujednotí. Ale na druhou stranu naše poloha bude známá na milimetr přesně a to v reálném čase. Totéž o nás prozradí mobilní telefon, který navíc na nás vykecá s kým a o čem si povídáme, sám si zapne odposlech mikrofonem a nebo monitorink kamerou a to třeba i z vypnutého stavu. Zjistí ve vaší kapse třeba i počet tepů vašeho srdce. Z toho je  snadné odečíst, teplotu, stav našeho těla, ale třeba i náladu. Zvýšený tep na nás prozradí co zrovna nekalého děláme, krádeže, zálety, lhaní, ale taky jestli pracujeme na ten správný výkon. Asi to nebudou mít jednoduché třeba teroristé a jiní lumpové, ale těch je jen pár. Poctivých je násobně víc. Myslím, že těžko někdo z nás stojí o to , aby někdo za námi  lezl do postele, na záchod, ale třeba  i na procházku, když chci zrovna být sám. Další naše sledování nabízí naše platební karta, která na vteřinu přesně označí vaši momentální polohu (bankomaty), ale i co nakupujete a kde, co komu platíte, kolik berete a kolik jste uložil a kolik vybral a kolik za měsíc či rok utratíte a jakou máte hotovost. A to tu nemluvím o pouličních a webkamerách, GPS a vůbec ne o internetu, našich blogách a webfotoalbech.

    Ale ani ti kteří zalezou do bažin a budou se chovat jako šedé přikrčené myšky, které nebudou o sobě nic dávat vědět, se neskryjí! Těch je relativně zase tak  málo, a jsou tím pádem tak viditelní , jako nahatý v davu. Je to stejné, jako o bílé vráně v hejnu. Dav vás naopak spíš skryje, i když…  Prostě se to pomalu zase kloní, k něčemu podobném jako za socializmu, prostě šlapat v davu, nevybočovat ani nevyčuhovat!

   Dobrá  jak se tedy zachovat. Na to jsem vám  schopen dát naprosto přesnou odpověď: opravdu nevím !