Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek Lány

20. 6. 2012

Zámek Lány

  …Správa Pražského hradu oznámila, že chystají otevřít mimořádně reprezentační prostory v zámku Lány na Kladensku. Zámek bude otevřený o víkendu 16. a 17. června od 9:00 do 18:00. Návštěvníci si užijí prostory, ve kterých prezident republiky přijímá významné české a zahraniční politiky. V těchto místnostech hostí státní návštěvy a pořádá důležitá setkání… Takto lákala manželka součastného prezidenta republiky Livia Klausová v Českém rozhlase občany, aby využili této možnosti a přijeli si prohlédnout nejen prezidentovu pracovnu. ..

   Reprezentační prostory zámku v Lánech budou výjimečně zpřístupněny občanům. No nevyužijte takovouto nabídku, že? Dny otevřených dveří bývají v rezidenci prvních mužů republiky vyhlašovány jen velmi zřídka. Za časů T. G. Masaryka si zámek mohli lidé prohlédnout jen dvakrát.

 Lány byly původně zemanským sídlem, které v 16. století nechal přestavět Rudolf II. na lovecký zámeček. Současnou podobu zámek dostal v 19. století. V roce 1921 objekt koupil československý stát a jako rezidenci ho využíval prezident T. G. Masaryk. Úpravy prováděl významný hradní architekt Josip Plečnik, který zámek jakož i přilehlý zámecký park definitivně přestavěl na letní sídlo prezidentů. Pozdější návrat k prvorepublikové tradici nastal v Lánech až po roce 1989, kdy si toto místo oblíbili naši součastní prezidenti.

  A stálo to za to! K vidění byly Sloupová síň, Společenský sál, Modrá jídelna, Žlutý salón, který miloval Tomáš G. Masaryk a využíval ho jako audienční místnost. Přístup do zámku byl hlavní branou z ulice Zámecká. V každé z místností byli pro hosty připraveni průvodci

  Je to prostě výjimečná příležitost podívat se do míst, která miloval Masaryk, a inspirovala Karla Čapka a jiné známé osobnosti při svých návštěvách. Určitě je velice zajímavé se podívat do prostor, ve kterých prezident republiky přijímá významné politiky, hostí státní návštěvy.

   Pravda, stálo to nějaké úsilí, zájem byl ohromný, byl problém zaparkovat (auto jsem měl větší polovinou v příkopě). Fronta před zámkem byla více jak dvouhodinová a sluníčko do nás pralo svým  30ti stupňovým žárem. Dalo se to vydržet i díky tomu, že jsme si rychle vytvořili veselou partičku ve frontě a díky tomu jsme se mohli i vystřídat v chladivém stínu nedalekých stromů. Větší problém jsem viděl v nemožnosti klidného fotografování na zámku. Valící se dav ( i když rozcyklovaný po 30ti, ale s minimální prodlevou), nedával dostatečný klid na soustředěnou práci. Ale nakonec i to se zdárně vyřešilo. Tímto zároveň děkuji paní Lívii Klausové a to i za možnost  svého fotografování, ale i za zájem o mé webstránky. Bylo to zajímavé setkání a oběma i panu prezidentovi děkuji za darované podepsané fotografie .

  Celkový dojem z návštěvy zámku Lány, jeho parku a obory je úžasný . Stálo to za to..

 

 Fotografie naleznete opět na mém „ Fotorajčeti“