Jdi na obsah Jdi na menu
 


Právě jsem se vrátil z NEBE ! a neb Velká inverze na Ještědu !

30. 12. 2007

Právě jsem se vrátil z NEBE ! Velká inverze na Ještědu !

Právě jsem se vrátil z nebe, kde mi bylo demonstrováno , jak by vypadala potopa světa!

   No, ve skutečnosti jsem se vrátil z vrcholu Ještědu, ale celé se vám to tu budu snažit nějak popsat

    Dole v Liberci byla teplota – 8° C, sníh a na vrcholu Ještědu téměř holo a teplota fantastických +6° C a nádherně slunečno. Ano , tedy inverze jak má být. Izoterma asi 100 metrů pod námi a pohled do naprosto klidné, nadýchané peřiny mraků byl uklidňující a nádherný.

Všude klid , na vrcholu skoro nikdo, teploučko , ticho no jako v nebi! Člověka napadá, toto je Ráj!

   Je asi 11. hodina dopoledne, procházím se kolem dokola a kochám se. Nabízí se, co nabízí?, přímo vás to přesvědčuje, že jste na malém ostrově a okolo je obrovský oceán. Jediné, co člověku ubírá na klidu, je jakési. spíše jen tušené napětí ve vzduchu. Člověk si uvědomuje, že zvuk těch sněžných děl ,co se nese odspoda, je takový nějaký divný, jako ze záhrobí, z veliké dálky a přitom jako z tunelu. Několikráte jsem dokonce zpozorněl, ano opravdu jakoby se to všechno nějak pohnulo, nebo nadzvedlo!

  A pak se to náhle stalo! Celé se to začalo nadzdvidovat, v různých vírech točit, a na mnoha místech jakoby vybuchovat. Vše se pohnulo a zprudka a stále zvyšující rychlostí se to valilo proti našemu ostrovu. Skutečně se mraky chovaly jako oceán. Mohutné vlny narážely a tříštily se o břeh našeho ostrova. Hladina se zvedala neustále výš a vysílací věž pod námi byla ve vlnách zmítána, jako skutečný maják v moři. Neustálé stoupání hladiny způsobilo přelití oceánu přes ještědský hřbet a začal se valit z hukotem do liberecké rokliny. Neskutečná podívaná! Proti vlnám se začaly tvořit naprosto normální peřeje, skutečně jako na vodě! A voda stále dokola stoupá. Někde se vzdouvá o hodně výše, než je naše pevnina. Ano, člověka zákonitě napadne “ toto je apokalypsa! Je konec, přišla na nás potopa světa! A ve své malosti nemůžu nic dělat a jen oddaně čekat”.

 Opravdu úchvatné, děsivé, ale neskutečně překrásné divadlo se odehrálo přímo před mými zraky. Jsem moc rád, že se mi toto podařilo nejen vidět, ale i trochu nafotit.

  Jediné, co vás vrací do reálu, je o 100km dál vyčuhující Krkonoše s hrdě čnící Sněžkou. Není to potopa, není to oceán, jsou to mraky a měl jsem prostě obrovské štěstí být u toho a vidět na vlastní oči a z nadhledu co to je, když se protrhne poklice obrovského inverzního pole. Zážitek na celý život!!!

  Abych vám to nějak zprostředkoval , přesto, že mi údiv svazoval ruce, předkládám vám tu něco fotografií a kratičké video, natočené digitálem.

Video jsem jen komrimoval ale nijak neupravoval, aby se uchoval autentický zvuk i atmosféra.

Na vrcholu jsem zůstal do samého západu slunce. Další dny už byl Ještěd potopen v mracích. Inverze skončila.

 Zde máte odkaz na obrázky :                     jednotlivě          a  zde           prezentaci       

                                                                                         zde je           video

Související odkaz     Ještěd v zimě .                                Tak čaučik, bavte se !  :-)