Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kozákov a okolí

18. 7. 2014

 Kam pojedeme  dnes? Kam chceš ty, mně je to jedno. Vím o místě, kde pravidelně hnízdí čápi. Tak jedem….

  Na vysokém komíně seděli hned tři mladí čápi. Čekali jsme hodnou chvíli, jestli bude nějaká akce, krmení či něco podobného… Nebylo, ani žádný ze skoro dospělých mlaďasů se nevznesl, jen na nás čuměli dolů a občas zaklapali zobákem. No mají to tam jak rozhlednu, tak co by lítali, že jo.  Rozhledna a lítání? Jasný, jedeme na Kozákov,  je tam solidní rozhledna  a létá se tam paragliding a to jsou docela zajímavá lákadla k pokoukání. A v okolí je nepřeberné množství zajímavostí.  Je to od M. Boleslavi přesně protější – opačná hranice Českého ráje a i přejezd napříč tímto krásným krajem je pastva pro oči.

   Kozákov  je 744 n.m což je o nějakých půl kilometru výš než  jsme  my v našich nížinách. Taky to tam řádně foukalo a bylo tam podstatně chladněji. Toto počasí a vzdušné proudění náramně vyhovuje  paraglajdistům. No taky jich tam dost bylo. Někteří se chystali ke startu jiní balili či vybalovali náčiní a hodně jich ladně kroužilo v oblacích a nad krajinou. Nicméně dvakrát tolik tam bylo nás, obdivovatelů a zvědavců a čumilů. Je to opravdu nádherné pokoukání a to nejen na plachtící borce ale je hodně zajímavé sledovat přípravy a samotný start těchto odvážlivců. Nebyl jsem tu poprvé ale až tentokrát jsem měl možnost pozorovat tandem – dvojposez   na jednom padáku.  Sice se právě vznášeli vysoko nad námi, ale na první pohled se mě zdálo neobvyklé, že tato posádka má čtyři nohy. Později se mě to poařilo vše nafotit až z rozhledny. Je to sice „na hodně dlouhé sklo „ ale je dobře na fotkách vidět, jak společně startují, jaký mají posez a dokonce je patrné, že je to on a ona.

   Z rozhledny  (124 sch. 48m, druhá vyhlídková plošina 24m) bylo docela dobře vidět, ale dálky byly trochu opařené. S tím se prostě musí počítat, když je takovýhle teplotní rozdíl. Dole u čápů bylo 28°C  a na Kozákově nějakých 18°C. To bych ani nepovažoval za tak hroznou závadu. No a za směšných 25 Kč  tato atrakce určitě stojí. A vyběhnout si zde pár schodů je mrňavost.

Při cestě zpět jsme ještě navštívili dvě místní rarity.

   Pod začátkem Klokočských skal se nachází Husův kamenný oltář vytesaný ve skále místními občany v roce 1933 a dodnes se zde pravidelně několikrát do roka slouží skutečná mše. Památník vznikl k pětistému výročí tragické bitvy u Lipan (30.května 1934). Letopočet 1434 je vytesán na čelní straně skalního památníku. Na pravé straně památníku je vyryt letopočet 1934, rok, kdy byla svatyně slavnostně předána veřejnosti.

   A na opačném konci je podhorská chaloupka postavená na velikém kameni ve kterém je vytesaná kaplička s Janem Nepomuckým a za chalopkou je v obrovském balvanu vytesaná skutečná funkční kovárna. Je až s podivem že na takto zajímavé místo nenajdete nikde na internetu jediný obrázek a jen pár nicotných zmínek.  Obojí se velice špatně hledá a je to od místní silničky velmi  nenápadné a špatně pozorovatelné místo . Proto vám tu pod tím to textem zadám souřadnice pro GPS pro případné vyhledání.

Pro obrázky z cesty si klikněte zde

 

Souřadnice pro GPS:

Skalní oltářJana Husa za obcí Klokočí v lese +- 20m k obci: 50.6016975N, 15.2176106E

 

Kaplička  Jana Nepomuka pod chaloupkou se skalní kovárnou   50.593433N, 15.225337E