Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanada 2010

11. 1. 2011

KANADA NENÍ JEN NA SEVERU AMERIKY, ALE JE TAKY JEDNA NA JIHU ČESKÉ REPUBLIKY

   Teď asi bude ten nejsprávnější čas zavzpomínat na letní cestování a na dovolenou roku 2010. Venku řádí zima, hučí vítr a vločky sněhu se prohání kužely světel pod veřejným osvětlením. V krbovkách  poblikávají hřejivé plamínky a tak trochu připomínají paprsky letního sluníčka nad Jihočeskou Kanadou.

   Je to nádherný kraj, místo, které donedávna bylo pro mne bílým místem na mapě a to je mě vždy dostačeným lákadlem.

   Volba ubytování nakonec padla na rodinný penzion Veselý mlýn v Potočné u Nové Bystřice, nedaleko Rakouské hranice. Starý mlýn se šumícím potokem přímo pod okny, obklopen rybníky, stranou všech frekventovaných komunikací a před vraty velikánské lípy na břehu mlýnského rybníčka. Je to jak ve snu. Zákonitě člověka napadne, že třeba tam bude vodník u stavidla a že vevnitř se straší. Ani jedno ani druhé! Vevnitř byli pouze dva příjemní mladší lidé, majitelé. Návštěvníků hodně, dole plná obsazenost. Krátké seznámení a znova ujištění o velmi solidní ceně za pobyt a jde se bydlet. Opravdu starý nefalšovaný mlýn. Na patro vedou skutečné dřevěné schody, všude hrubé trámy a krovy. Podlahy z hrubých fošen. Na patře, tedy už vlastně v podkroví je přírodní bar a několik stolů se židlemi a věřte nevěřte, velký 2m hluboký, osvícený vyhřívaný bazén křišťálově čistou vodou. Další schody, malá předsíň se sedací soupravou a dva vchody pro dvoje ubytování. Bydlení  je taky zajímavé a neuvěřitelně velké. Vybavená prostá kuchyňka a po dalších dřevěných schodech nahoru na otevřenou galerii, kde je ložnice. Vše krásně starobylé, jak z dávných časů, všude spousta místa. Další informace taky zní až neuvěřitelně. Bazén je v ceně, kdykoliv k použití a dole je hospoda, kde nikdo neobsluhuje. Každý si sám založí svůj účet a každý si sám stoupne za pípu a natočí si pivo, kdykoliv má chuť. (výborně chlazená 12° Třeboň) Majitelé bydlí mimo objekt , který je plně obsazen a účty se rovnají vždy na konci týdne. Tedy naprostá důvěra. Stále se musí člověk učit, ale jsou věci, které mě do hlavy zkrátka nelezou. Přebral jsem klíče a prej: ahoj za týden. Vařím kávu a zjišťuji, že připojení k internetu je od O2 v kvalitě EDGE. (svůj vlastní notebook + USB O2)

    První den vede cesta na hrad Landštejn. Velice zajímavý a rozlehlý vyhořelý hrad s nádhernou vyhlídkou a okolím. Prohlídka zabere několik hodin. Zbytek dne zaplní návštěva starobylého kláštera a jako příjemné osvěžení je koupání v pěkném rybníce, kterých je tu po lesích mnoho. Navečer ještě vzhůru na návštěvu Vysokého, též taky Markového kamene,(nejvyšší bod CZ Kanady) kde se v zajímavém seskupení velkých kamenů vysílaly ohňová varování do okolí a pak hurá do mlýna na dobré vychlazené pivko.

   Počasí přeje a tak další den vyrážím na hranice za legendárním „kamenem republiky“ a do míst kam směli jen vojenští pohraničníci. No, a protože už tu nejsou, tak se jdu podívat do Rakouska. Když přecházím po dřevěném mostku hraniční řeku Červený potok, zmocňuje se mne zvláštní pocit. Hluboký les nikde nikdo, naprosté ticho, jen voda šplouchá, poskakuje po kamenech. Být to o 20 let zpět, tak asi šplouchání vody neslyším pro rachot střelby ze samopalů pohraniční stráže řev vojenských psů! Brr, urychlených pár kroků a jsem v Rakousku. Jak je vše najednou prosté.  Procházím Údolím lásky a míjím bývalou pašeráckou hospodu. První stavení v Rakousku je asi prodejce palivového dřeva. Všude úhledně srovnané hranice polen. Úsměvná situace nastává, když se snažím domorodého Rakušáka slušně pozdravit po jejich:  Grüß Gott! A on mě na to šibalsky odpovídá: dobrý den, pane! Vyměníme si úsměvy a jdu si po svém.

   Umanul jsem si, že navštívím pro Rakušáky velice zajímavý turistický bod. Je to křižovatka mezi vesnicemi Rotall a Renchelfeld.  Je tam strom a prosté posezení se stolem. Ale na stromě jsou cedule s kilometrovníky do různých hlavních měst Evropy. Ano, toto místo je Rakušany označené jako nejsevernější bod jejich vlasti. Posedím, trocha občerstvení a vracím se do vlasti.

      Znova si prohlížím, před lesním hotelem Peršlak  s velkým erbem mocnářské černé orlice na čelní zdi, starobylý kámen naší republiky. Dělá mně velké potíže, abych nevyprsknul smíchy, když sleduji, jak nám zdejší Rakušan koštětem zametá před naší republikou! Fotím! Ach, Karle Havlíčku Borovský, tomu bys asi nevěřil! Kdyby to tak šlo, tak ti to tam nahoru fakt pošlu alespoň  MMSkou !

    Následující den se jde do přírody a po okolí. Jihočeské vesničky mají nádherné kouzlo, příroda je tu neposkvrněná a úchvatná, hluboké tiché lesy plné žijících rybníčků a močálů. Spousty zajímavých věci a poznatků. Už vím, proč se říká GRÁZL  a kdo  to byl. Byl to skutečný loupežník vyhlášený nejen ve zdejším okolí, ale až do Rakouska, kde všude loupil a kde se všude skrýval. A zase nevycházím z úžasu: symbolickou velikou loupežnickou bambitku v lese na skále, nikdo neponičil a naučné tabulky nenasprejoval. Obávám se, že už zase asi nejsem v Čechách! Je to divné, ale tady vše funguje jak má! Na konci stezky v hlubokém lese se skrývá legendární loupežnická sluj, Grasselova jeskyně. Zvláštní a zajímavý kraj. A je tu krásně. Je tu spousty zvláštností, které stojí za návštěvu. Třeba hrad Choustník a nebo třeba židovský hřbitov je jen tak, uprostřed polí a kolem pobíhají čápi.

  Další den se jede do nedaleké Třeboně. To by bylo asi na hodně dlouhé povídání, koukněte radši na fotky, ty to řeknou za mne. Jen tak telegraficky: Krásná architektura domečků, hezká vyhlídka z radniční věže, rozlehlý zámek s pěknými parky, veliká hráz obřího rybníka Svět, schwarzenberský pivovar a hrobka, a další. To jen tak v kostce. Je toho na celý den.

   Příští den je namířen do Kunžaku, za slavným Mistrem Járou Cimrmanem, po jeho stopách a po další místní raritě. Českou Kanadou zde prochází vyhlášená atrakce, úzkokolejná soukromá železnice.Povozí vás tu jak pára tak motoráček podle pravidelného trafikonu. Je tu k vidění opravdu hodně a celý den je na to jen tak-tak. Nejdřív jsem se zastavil v Senotíně u zajímavé sochy u domu řezbáře  Bosanba. Dále pár zastávek po krásných vískách a zaparkování v Kunžaku. Pak pěkně po svých do lesů Kanady až k trati úzkokolejky. Zde na zastávce je památné místo Járy Cimrmana. Zde se nachází mohyla z kamenů poutníků a jediná skoro- realistická socha Járy Cimrmana. Pravda ještě něco podobného najdete v Letohradě, ale ta zde na zastávce v Kaprounu je nejstarší a neznámější. Pak co vím, je jedna v Tanvaldě, nic na ní nevidíte, prý je to Mistr v mlze a další je Mistr se strhanými rysy, no to se taky musí vidět, to je nepopsatelné J! Pod zastávkou do lesů se ještě nachází Mistrova studánka.

   Další veliká zajímavost, Krásné historické město, kterým probíhá kolem kostela patnáctý poledník. Jindřichův Hradec. Jak je zde zvykem, sídlo je obklopeno velikým rybníkem, ve kterém se zrcadlí celé město i s pěkným zachovalým a rozlehlým hradem a dominantními kostely. Opět vyprávět o městě je zbytečné, jistě to jiní udělali lépe, pojďte se spíš podívat na moje fotografie, řeknou toho za mne víc.

   Ale na návštěvu zde zvou i další krásné vísky, hrady  a hodně zajímavá městečka. Například překrásné Slavonice, o kterých se právem říká, že je to malá Telč. Asi opět zde nemá smysl vyprávět o zdejší kráse, chce to prostě vidět. Nabízím své fotografie.

   Ve Slavonscích mají svůj letní atelier naši známí umělci, sochaři a řezbáři Martina a jiří Netíkovi a tímto moc děkuji paní Martině za krásnou prohlídku.

  Jeden z dalších dnů byl věnován nedalekému pohádkovému skvostu České Kanady, vodnímu zámku Červená Lhota. Tak tady je asi úplně zbytečné řečnit, ale dojmy jsou nádherné a nezapomenutelné.

   Co říct celkově k České Kanadě? Nádhera, kraj a dojmy jak z jiného světa. Opravdu stojí za návštěvu a jen se divím, že jsem tam nikdy před tím nebyl. Jsem rád, že jsem si opět zaplnil jedno bílé místo na své pomyslné mapě, krásnýma vzpomínkami na tento kraj.

                                  foto z cest po CZ Kanadě

                                                     Ubytování ve Veselém mlýně

                                                      Třeboň a okolí

                                                      Za Járou Cimrmanem

                                                      Jindřichův Hradec

                                                      Kámen republiky

                                                       Přírodou po Kanadě

                                                       Výlety do okolí

                                                       Městečko Slavonice

                                                       U Netíků v galerii

                                                        Hrad       Landštejn

                                                      Vodní zámek Červená Lhota